Titel: Trolkarlen från kyrkogården.

Meddelare: Nils Olof Norén  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det är en 35 år sedan. Mikael Berggren dog. Han var svår i trolldomskonster. En natt hade han suttit tillsammans med en annan gubbe och supit. Tog så den här andre till att påstå, att Mikael ingenting "kunde." "Bli med mej till körrgåln, ska du få se!" sa Mikael. Jaha, de gav sig iväg till kyrkogården. Mikael gick in, men först sa han till kamraten, att nu skulle han få se alla i kyrkogården, som dött osalige. Nå, då Mikael varit en stund inne på kyrkogården, blev där så ohyggligt mycket folk omkring honom, att det var alldeles förfärligt. Han, som stod utanför och såg på, höll på bli tokig. Mikael måste följa honom hem.